Roeien voor de Zonnekids
Op 29 mei 2024 vindt de 49ste OC&C Ringvaart Regatta plaats. Wat begon als een uitdaging van Laga (Delft) aan Njord (Leiden) resulteerde in een 100 kilometer roeitocht van Leiden via Amsterdam naar Delft. Inmiddels haakten er meer Nederlandse roeiverenigingen aan en dit jaar doet ook Skadi Heren2 2023 (Rotterdam) mee met een vier met stuur. In die boot ook Job van Onna die opperde als goed doel Zorgbad Zonnewater, iets dat zijn grootmoeder en tante de laatste decennia op de kaart zette.
100 kilometer roeien
Zo eenvoudig als het klinkt 100 kilometer roeien, blijkt het in de praktijk niet. Naast uithoudingsvermogen, het record staat op iets meer dan zeven uur, doet de OC&C Ringvaart Regatta ook een beroep op het improvisatietalent. Inmiddels staat er een professionele organisatie achter om weer en ander scheepvaartverkeer in goede banen te leidden. Dat laatste gaat door de vele connecties iets makkelijker dan het eerste. In een van de eerste edities moest het vochtverlies door de fel schijnende zon worden bestreden door een bezoek aan de plaatselijke kruidenier voor extra dranken en petten. Daarentegen zorgde de harde wind in 1981 voor omslaande boten en bleek de toen al geregelde begeleiding niet voor niets.
Vanaf 1979 haakten er ook buitenlandse ploegen aan die de enige roeitocht van 100 kilometer aangrijpen voor recordpogingen. Maar Nederland roeiland laat zich niet zo maar van de kaart vagen dus onder de winnaars van afgelopen decennia veel Nederlandse roeiverenigingen.
Zorgbad
Vaak omarmt een boot een goed doel en laat het de afgelegde kilometers sponsoren. Dat bracht Job van Onna, van de Skadi Heeren 2-23-boot op het idee om een onderdeel van Zorgbad Zonnewater als goed doel te bestempelen. Zijn grootmoeder Riet bouwde het ooit door dokter Van Donselaar in Hummelo gestarte Zandwierde-bad uit. Zo’n twintig jaar geleden zag haar dochter Ingrid, inmiddels ook besmet met het Zandewierde-virus zich door wet- en regelgeving genoodzaakt een nieuw bad te ontwikkelen. Nu beschikt Zorgbad Zonnewater over en unieke positie in Nederland. Het bad met een watertemperatuur van 33 graden biedt diverse doelgroepen een oplossing die elders steeds schaarser blijkt. Volwassenen en kinderen komen hier om zich in een veilige en warme omgeving te ontspannen. Dat warme zowel letterlijk, de water- en omgevingstemperatuur al figuurlijk door het zorgaanbod en de sociale cohesie rondom het bad. Voor de volwassen gaat het dan om fysiotherapiepatiënten maar ook zij die al uitbehandeld zijn en langer zelfstandig en zelfredzaam willen blijven.
De Zonnekids
Naast het gewone diplomazwemmen voor kinderen biedt het bad een vervolg op het zwemmen met extra aandacht voor kinderen van 7 tot 17 jaar. Van deze zwemclub de Zonnekids kunnen kinderen met minimaal het zwemcertificaat A lid worden. Ze komen wekelijks bijeen voor hun zwemuur in de vorm van een soort bootcamp in het water. Ze doen verschillende behendigheidsspelen, survivaltochten, oefenen diverse zwemslagen of maken zich klaar voor het zwemcertificaat B.
De kinderen zijn onder elkaar, voelen zich vrij en maken vooral veel plezier met elkaar. Deskundige begeleiding kijkt naar hun mogelijkheden en wensen. Zo ontstaat ‘zwemmen op maat’. Spelenderwijs krijgen de Zonnekids de ruimte om hun grenzen te verleggen, nieuwe uitdagingen aan te gaan en hun zelfvertrouwen te vergroten.
Dat gebeurt veelal met duur en soms zelfs zelfontwikkeld spelmateriaal. Ingrid: “We gebruiken bijvoorbeeld heel veel drijfmateriaal. Van reddingsklossen, de opblaasbare boot en drijfslangen. Maar alles lijdt onder het warme water en vooral die slangen waar regelmatig tandjes in staan, moeten regelmatig vervangen. Dus super dat mijn neef met zijn crew ons een warm hart toedraagt.”
U kunt ze hier ook een steuntje in de rug geven.